FitLine partner

Zdravé hubnutí

Podstatou zdravého hubnutí je zdravá výživa, protože právě strava je nejdůležitějším faktorem, který zásadně ovlivňuje kvalitu i délku našeho života.

Jaké tempo hubnutí je zdravé?


Průměrný úbytek by měl být nejprve 1-2 kg týdně maximálně, poté 1 kg týdně a po několika týdnech již jen asi 0,5 kg týdně. Příliš rychlé hubnutí ohrožuje Vaše zdraví, vede k jo-jo efektu a povolování kůže. Pokud jste už absolvovali řadu diet a neúspěšně, máte určitě vlastní zkušenosti.

Správný stravovací režim (podle světové zdravotnické organizace)


Jíst pravidelně - tři hlavní denní jídla s maximálním energetickým obsahem pro snídani 20 %, oběd 35 % a večeři 30 % a dopolední a odpolední svačinu s maximálně 5-10 energetickými % a pauzou přibližně 3 hodiny mezi jednotlivými denními jídly.

Věděli jste, že…


  • Při stresu Váš organismus spotřebovává až 10x více hořčíku než když jste v pohodě.
  • Byste měli vypít denně 0,3-0,4 l tekutin na každých 10 kg Vaší váhy.
  • Zhubnete, když omezíte konzumaci běžných druhů obilovin, pečiva, pekařských a cukrářských výrobků, cereálních snídaní a pizzy.
  • Zhubnete, když přestanete pít všechny slazené nápoje a ovocné nektary a slazené alkoholické nápoje.
  • Zhubnete, když zásadním způsobem omezíte konzumaci mléčných výrobků a zcela vypustíte z jídelníčku slazené mléčné produkty (výjimkou jsou občas použité zakysané mléčné produkty a speciální produkty sportovní výživy, především mléčná syrovátka).
  • Největším rizikem není nadměrné množství tuků ve stravě, ale kombinace tuku a jednoduchého cukru (tedy sladkostí jako jsou jakékoliv sušenky, zákusky, polévané cereální tyčinky a cereální směsi s přídavkem cukru a mouky a tuku nebo medu).
  • Mezi zcela nevhodné potraviny patří většina uzenin, především těch, které se označují jako "měkké.

Tipy, které Vám pomohou při hubnutí


  • Omezte na minimum konzumaci všech sladkostí.
  • Používejte rostlinné tuky - kvalitní margaríny s nízkým obsahem transmastných kys. (Flora, Rama), střídmě používejte čerstvé máslo a hojně olivový olej (nejlépe za studena lisovaný). Nikdy nekonzumujte přepálené tuky!
  • Zvyšte konzumaci zeleniny syrové i tepelně zpracované (ne sterilované). Vhodné ke každému jídlu (5x denně).
  • Zvyšte konzumaci celozrnných obilovin (neloupaná rýže, celozrnné těstoviny, chléb typu Graham nebo celozrnný chléb). Ale jen občas.
  • Zvyšte příjem vlákniny (zelenina, ovoce a doplňky s vlákninou).
  • Pravidelně jezte mořské ryby (alespoň 2x týdně).
  • Přemýšlejte o jídelníčku a plánujte ho několik dní dopředu.
  • Nikdy nejezte těsně před spaním (naposledy min. 2 hodiny před)
  • Jezte pravidelně. Tělo si zvykne na pravidelný přísun jídla a nebude zbytečně ukládat přijatou energii ve formě tukových zásob. Postupně dojde k urychlování metabolismu, což bude mít za následek rychlejší průběh redukce hmotnosti. Vhodné je jíst 5 - 6x denně.
  • Nezapomínejte na snídani! Nastartuje Váš metabolismus.
  • Vhodná je pohybová aktivita do 60 minut denně.
  • Vyvarujte se pití alkoholu, protože při snižování váhy jsou ohrožena játra a organismus se snaží alkohol a nebo s ním souběžně obsažený cukr okamžitě přeměnit na tuk.

Co by měl splňovat správný redukční program?


  • Detoxikovat organismus, hlavně vyčistit tenké a tlusté střevo tak, aby se živiny mohly dobře vstřebávat.
  • Obsahovat komplexní výživu.
  • Obsahovat méně kalorií, než vydá Váš organismus.
  • Být jednoduchý na používání (jednoduše = bez stresu).
  • Chutnat! Uspokojovat oči i žaludek.
  • Nezabírat mnoho času na přípravu.





Další zajímavé články

DNA
Vyčištění organismu (detoxikace)
Homocystein (Hcy)
Diety
Probiotika, prebiotika, symbiotika, antibiotika
Obezita
Polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU) v potravinách
Probiotika - studie