FitLine partner

Obezita

Proč je nebezpečná?


Podle světové zdravotnické organizace (WHO) je obezita zákeřný zabiják (lidé s nadváhou vyšší než 15 kg umírají v průměru o 10 let dříve) a příčina dalších nemocí, kterým se lze vyhnout:

  • onemocnění srdce a cév (vysoký krevní tlak, dušnost, poruchy srdečního rytmu, infarkt myokardu, cévní mozková příhoda, periferní cévní onemocnění, křečové žíly, hemeroidy),
  • zvýšená hladina cholesterolu a tuků, metabolický syndrom,
  • problémy pohybového systému (opotřebování kloubů, artróza, bolesti kloubů a zad),
  • problémy trávicího systému (pálení žáhy, onemocnění žlučníku, žlučové kameny, jaterní steatóza - ztučnění jater, divertikulitida - zánět střevních výchlipek, zácpa, diabetes - cukrovka, dna),
  • gynekologické poruchy, poruchy plodnosti, komplikace v těhotenství,
  • syndrom spánkové apnoe (přerušení dýchání ve spánku na 10s a více),
  • některé typy nádorů (karcinom dělohy, vaječíků, prsu, střev, žlučníku, slinivky břišní, jater, ledvin, prostaty),
  • poruchy žláz s vnitřní sekrecí (zvýšená hladina ženských či mužských pohlavních hormonů, zvýšená hladina kortizolu),
  • kýly, otoky, zhoršení hojení ran,
  • snížení imunity,
  • kožní problémy (ekzémy, plísně, strie, celulitída, zvýšené ochlupení),
  • psychické poruchy a deprese.

Diabetes mellitus (cukrovka) je závažné nevyléčitelné onemocnění způsobující poruchu látkové přeměny. Patří k závažným rizikovým faktorům kardiovaskulárních onemocnění, které jsou dlouhodobě nejčastější příčinou smrti. Počet léčených diabetiků v ČR každoročně vzrůstá. V roce 2007 se s diabetem léčilo 755 tisíc pacientů a v roce 2008 už 774 tisíc pacientů. Nejrozšířenější je Diabetes II. typu (85-90% všech diabetiků), který vzniká v důsledku nezdravého životního stylu, špatných stravovacích návyků a nedostatku pohybu. U tohoto typu je diabetes z cca 60 % spojen s nadváhou, která má za následek vážné zdravotní komplikace.

Nadváha a obezita zkracují život a snižují jeho kvalitu. Nepředstavují jen estetický problém, ale hlavně závažný zdravotní problém, který je třeba řešit!

Hodnocení obezity - máte nadváhu/jste obézní?


  • Podle BMI
    BMI je zkratka anglického Body Mass Index = index tělesné hmoty. Představuje orientační hodnocení obezity, nezachycuje podíl tuku a ostatní hmoty. Ženy mají větší podíl tuku než muži při stejném BMI. Také starší lidé mají větší podíl tuku než jedinci mladší. U sportovců provozujících silové sporty (vzpěrači, kulturisté) vyšší BMI může odrážet zvýšený podíl svalové hmoty a ne tuku. I přesto je BMI nejjednodušším měřítkem obezity a můžeme dle něho určit zdravotní rizika spojená s obezitou.

    BMI = tělesná váha (kg) / (výška (m))2

    Při BMI > 27 je 3x větší riziko cukrovky, vysokého krevního tlaku, infarktu myokardu a cévní mozkové příhody.

  • Podle obvodu pasu
    Riziko kardiovaskulárních a metabolických komplikací:
    • zvýšené - 80 cm u žen a 94 cm u mužů
    • vysoké - 88 cm u žen a 102 cm u mužů


  • Podle tabulky "ideální váha"



    Uvedené hodnoty jsou pouze orientační. Tělesná hmotnost je ovlivněna více faktory jako je věk, tělesná skladba a další.

  • Podle rozložení tuku
    • Androidní (mužský typ, jablko, horní typ)
      Tuk se hromadí uvnitř břicha a v oblasti hrudníku. Je rizikový zejména pro vznik metabolických a kardiovaskulárních komplikací obezity (infarkt, mozková mrtvice, cukrovka, rakovina).
    • Gynoidní (ženský typ, hruška, dolní typ)
      Je charakterizována zmnožením podkožního tuku zejména na hýždích a stehnech. Z hlediska zdravotního je sice méně riziková než mužský typ obezity, ale hrozí oslabení žil (výskytu křečových žil, bércových vředů) a potíže s klouby.



  • Pomocí přístrojů
    Tyto přístroje změří většinou na základě bioimpedance (rozdíly v elektrické vodivosti tukové tkáně a ostatních tkání), jakou část váhy představuje tuk.

    Norma muži: 10-20%
    Norma ženy: 20-30%

    Jsou používány např. váhy měřící i tělesný tuk nebo přístroje, které se drží rukama. Nepřesnost je v tom, že váhy změří obsah tuku od pasu dolů a ruční přístroje naopak proměří horní polovinu těla. Tím dochází k nadhodnocení výsledku u lidí, jimž se tuk hromadí více v dolní (ženy) či horní polovině těla. Další problém je v tom, že tyto jednoduché přístroje reagují také na aktuální zavodnění organismu, čímž může být výsledek hodně zkreslený. Optimální je používat tyto přístroje stále ve stejnou dobu - nejlépe ráno. Ženy mimo období menstruace.

    Nejpřesněji lze změřit podíl tuku přístrojem BODYSTAT. Měří se vleže a elektrody jsou nalepeny jak na horní tak na dolní končetině.

Jak jsme na tom v ČR?


Podle výzkumu z roku 2006 má 52% dospělých vyšší váhu než je norma - z toho 35% má nadváhu a 17% je obézní.

Alarmující je také rostoucí výskyt dětské obezity. Podle průzkumu z roku 2005 má ve skupině dětí ve věku 6-12 let 10% nadváhu a 10% je obézních. Nejvyšší podíl dětí s obezitou (18%) je u dětí ve věku 7 let, tedy těsně po změně životního stylu, což souvisí se začátkem školní docházky. Ve věku 13-17 let má 6% nadváhu 5% je obézních, ale současně v tomto věku stoupá podíl dětí s podváhou (7%, u děvčat dokonce 10%).

Zdroje informací:
Kunová, V., Obezita. Dieta pro zdravé hubnutí, 2009
Bulletin Sunkins, Ročník 1.,1/2008
Kniha zdraví, odborná publikace Sunkins a.s.
www.diabetickaasociace.cz
ÚZIS ČR, Aktuální informace č. 36/2009
Chaloupka, V., Jak (ne) nakrmit otesánka, 2007